Klubben Motorsegelflyg Pilotutbildning Presentflygning Aktiviteter Bilder Länkar Gästbok Forum
   

 

Hemavan 2004

Dagboksanteckningar - Mats Karlsson

Lördag 4 sep

Samling vid klubben på morgonen. Envis dimma under förmiddagen gjorde att SF-25:an började demonteras för vägtransport. När vingarna var demonterade lättade dimman. Återmontering skedde omgående.
Owe, Krister, Terje och Anders hoppade snabbt i kärrorna och flög iväg västerut. SF-25:an tankades i Lycksele ur medhavd dunk (100LL).
Under tiden åkte jag till Byske och hämtade Fokan för vidare transport till Hemavan. Göran och Ivar körde varsin bil.
I Hemavan installerade vi oss i två stugor på Carls väg vid högfjällshotellet. Krister hade ordnat boendet och dessutom upplåtit sin egen stuga.

Söndag 5 sep

Växlande väder med periodvis fint vågflygväder. Både Fourniern och SF-25:an flögs ett flertal starter. Fokan monterades under dagen.
Strax före kl 18 startade jag med Fokan som inte varit i luften sedan 1997. En tanke om termiter som gillar att äta på gamla polska träflygplan svepte förbi under starten. En obefogad tanke visade det sig, allt fungerade perfekt. Anslöt till fin våg över Klippen.
På 2500 m höjd med bra stig började små molntussar att uppträda i gluggen, strax därefter började gluggen dra igen. Det tiotal flygplan som befann sig i gluggen (däribland Göran och Krister) fick hastigt gå ner under molnbasen som låg på ca 900 m.
En flygare i en Pirat hamnade för lågt och tvingades utelanda på fjällplatån söder om Dalåive, som tur var inga personskador men planet betraktades som totalhavererat med bl a spräckt vinge. Anders, som bara hade möjlighet att stanna över helgen, åkte hem på kvällen.

Måndag 6 sep

Morgontur till Murtserbäcken. Regnigt och blåsigt hela dan. Jag, Ivar, Terje och Owe tog en kulturhistorisk tur till Gausosjöns lappläger vid Strimasund. Till middag åt vi de sikar som Göran fick till skänks av en lokal fiskare.

Tisdag 7 sep

Morgontur till Ruttjebäcken. Regnskurar hela dan.
Jag och Terje tog en tur till Terjes hemland på eftermiddagen. Till middag blev det favorit i repris med tournedos, skuren i 30° vinkel. Janne och Tord anlände på kvällen.

Onsdag 8 sep

Bra flygväder hela dagen med våg upp till drygt 3000 m. Inget gluggväder utan öppen klar luft med spridda vågmoln.
Samtliga fick flyga, Terje passade på att flyga drygt 5 tim segel. Krister åkte hem mitt på dagen. Surströmming till middag.

Torsdag 9 sep

Regn hela dagen.
Middag på Sånninggården.

Fredag 10 sep

Kallfront drog förbi under natten/morgonen vilket medförde kraftiga byiga vindar. På eftermiddagen avtog vinden något och stabiliserades till nordvästlig.
Kl 17 startade jag och Janne i Fourniern samt Terje i SF-25:an. Vi hittade en bra våg över Klippen. Strax därefter var hela segelflygänget i luften. Åke Svensson från Älvsby FK nådde ca 7000 m i skymningen.
Sena landningar gjorde att middagen blev kontinental. Owe hade lagat en utsökt pastarätt. Ivar åkte på kvällen till Dikanäs för potatisupptagning.

Lördag 11 sep

Göran åkte tidigt på morgonen (kl 7) hemåt med flygplanvagnen på släp. Vädret var bra, så vi räknade kallt med att kunna flyga hem motorseglarna. Stugorna städades. Fokan demonterades och packades på flygplanvagnen. Motorseglarna tankades.
Kl 11 startade Terje i SF-25:an och Janne och Owe i Fourniern för hemflygning.
Strax därefter körde jag mot Byske i en bil överfylld med flygutrustning samt flygplanskapell från tre flygplan.

USFK:s deltagare i Hemavan hösten 2004
Krister Andersson
Jan Gustafsson
Owe Hörnkvist
Mats Karlsson
Göran Knutsson
Ivar Löfström
Anders Persson
Terje Rabben
Jan Widz
Tord

Tillbaka till dagboken för 2003