Meny Stäng

Flygsimulator

I Umeå Segelflygklubbs egna flygsimulatormiljö hittar du två flygsimulatorer: X-plane 11 och Condor2.

Simulatormiljön innehåller även en digital replika av vår egen flygmaskin, Grob 109b SE-UCD som avbildats i X-planes digitala värld i samarbete med Flyingiron Simulatons. Syftet är såväl att öka intresset för just motorsegelflygplan av klass TMG, som att ge möjlighet att virtuellt träna på samma flygplan som vi flyger på riktigt. Därmed har vi möjlighet att “torrflyga” övningar framför skärm innan vi gör det praktiskt i lufthavet. Det ger oss även en möjlighet att träna när vädret ute förhindrar flygning samt under vintern medan planen servas.

Simulatorn är i bruk för samtliga av klubbens medlemmar och allmänhet mot en årsavgift av 200 SEK.

Översikt X-plane 11

Simulatorn kan beskrivas som en schweizisk kniv där du som pilot kan flyga var du än önskar, med vilken farkosttyp du än önskar. Den erbjuder även möjlighet att utöver TMG och segelflygplan flyga övriga farkosttyper som helikoptrar, luftballonger, stridsflyg samt stora och små turbin/jet-flygplan. 

Du bekantar dig även bäst med närområdet tack vore  installerade satelitbilder (Ortofoton) som sträcker sig över hela västerbotten –  och norrbottenlän. Du kan med andra ord använda dig av visuella VFR flygkartor och känna igen dig!

Översikt Condor2

Simulatorn är en renodlad segelflygssimulator där du flyger inom vissa (ack stora!) begränsade ytor så som italen, alperna, skåne/danmark etc. Samtliga scenarier flygs över realistiska flygområden tack vore satelitbilder. 

 

Denna simulator är bra för att ge praktisk inblick i grundflyglära tack vore ett realistisk flyg- och vädermotor. Önskar du öva på termik, våg eller hangflyg är denna simulator rätt val för dig! Den kan även ytterligare inblick i segelflyg som sport tack vore dess mutliplayer funktion, där du kan tävla med andra segelflyg-piloter – Precis som på riktigt! 

Avslutningsvis får du även en inblick i hur vinchning och flygbogsering fungerar.

Öva på flygradio

 

I vår simulatormiljö kan du även kombinera flygandet med användning av den radiofraseologin som används inom flyg. Allt detta är möjligt tack vore VATSIM, som enkelt förklarat är ett nätverk man ansluter till för att prata med andra piloter och flygledare som lever ut sina respektive roller genom flygsimulation. Ett exempel: om du vill öva på starter och landningar på umeå airport så pratar du med umeå tornet. En utbildad individ kan agera flygtorn och erbjuda flygtrafik-ledningstjänst även kallat Air Traffic Control (ATC). Andra piloter (som också flyger via sina simulatorer) delar tillsammans med dig simulatormiljön och det digitala luftrummet som om det vore på riktigt. 

Inom Umeå segelflygklubb erbjuder vi tillfällen där vi tränar både på engelska och svenska genom att flyga på just VATSIM.

Kom igång

Du kommer igång bäst genom att kontakta vår simulatoransvarige på kontaktinformationsidan som kommer delge ytterligare information.